Układ odpornościowy organizmu odpowiada za produkcję przeciwciał, które zwalczają groźne wirusy i inne drobnoustroje. W przypadku problemów z jego funkcjonowaniem, wystąpić mogą różne zaburzenia zwiększające ryzyko infekcji. Wsparcie systemu odpornościowego ma szczególnie znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest najbardziej narażony na atak patogenów. Brak słońca, niskie temperatury i niedostateczna ilość składników mineralnych sprawiają, że nietrudno o zmęczenie, apatię i utratę energii. Istnieją jednak różne proste nawyki, dzięki którym można wzmocnić naturalną odporność.
Hartowanie organizmu
Hartowanie jest naturalną metodą, która sprzyja poprawie wydolności organizmu. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, ponieważ uczy go odpowiednich reakcji na niesprzyjające warunki pogodowe oraz nagłe zmiany temperatury. Organizm hartować można na różne sposoby, wykorzystując w tym celu podatność ciała na schładzanie i ogrzewanie. W domowych warunkach warto naprzemiennie brać ciepły i zimy prysznic. Podobnie jak przebywanie w saunie, takie działanie prowadzi do stopniowego nagrzewania ciała. Proces ten zwiększa ilość limfocytów we krwi oraz usprawnia pracę układu krążenia, a także korzystnie wpływa na układ oddechowy. Organizm można hartować również poprzez morsowanie, które dodatkowo poprawia wydolność sercowo-naczyniową i krążenie. Z tego typu metod najlepiej korzystać stopniowo, a także omówić je wcześniej z lekarzem. Wygodnym rozwiązaniem może być konsultacja internistyczna online, która dzięki zdalnej formie kontaktu pozwala na szybkie uzyskanie niezbędnych zaleceń od specjalisty.
Dieta wzmacniająca odporność
Nawykiem sprzyjającym budowaniu naturalnej odporności jest też stosowanie odpowiedniej diety. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć owoców oraz warzyw, które zawierają dużo antyoksydantów i zwalczają wolne rodniki. Odkwaszają ponadto organizm, a przez to usprawniają pracę układu odpornościowego. Równowagę kwasowo-zasadową zaburzają natomiast produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukier i tłuszcze trans. Ich nadmierne spożycie wymusza na organizmie intensywne usuwanie toksyn, co prowadzi do utraty cennych witamin i minerałów. Ważna dla utrzymania odporności jest także mikroflora jelitowa, dlatego w diecie nie może zabraknąć źródeł probiotyków. Bakterie probiotyczne występują m.in. w kiszonkach, fermentowanych produktach mlecznych czy kwasie chlebowym. Warto również sięgać po odpowiednie przyprawy i dodatki. Korzystnie na odporność działają związki siarki zawarte w czosnku i cebuli, a efekt rozgrzewający i pobudzający oczyszczanie organizmu zapewnia imbir czy kurkuma. Zaleca się też sięgać po ryby morskie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym. Ich spożycie pobudza reakcję odpornościową, a tym samym usprawnia walkę z patogenami, wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego i korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie mózgu.
Aktywność fizyczna i regeneracja
Regularna aktywność fizyczna pobudza układ odpornościowy, a także ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Na ruch warto przeznaczyć przynajmniej po pół godziny kilka razy w tygodniu. Do ćwiczeń wzmacniających odporność należą przede wszystkim treningi rekreacyjne, takie jak pływanie, bieganie czy jazda na rowerze. Z wysiłkiem fizycznym nie powinno się jednak przesadzać, ponieważ w nadmiarze prowadzi do wydzielania kortyzolu. Hormon ten stresuje organizm, który destrukcyjnie wpływa na system odpornościowy i znacząco go osłabia. Z tego względu bardzo ważna jest regeneracja. Wypoczęty układ odpornościowy jest mniej podatny na infekcje, dlatego warto poświęcić na sen 8 godzin dziennie. Regularny wypoczynek przyczynia się do wzrostu liczby limfocytów, które odpowiadają za wydzielanie przeciwciał. Aby dobrać odpowiednią intensywność aktywności fizycznej do wieku, płci i stanu zdrowia, warto skonsultować się ze specjalistą. Wiele dolegliwości narzuca bowiem pewne ograniczenia. Internista online może udzielić przydatnych zaleceń osobom, u których występują choroby narządów wewnętrznych.
Suplementacja witaminą D
Funkcjonowanie układu immunologicznego ulega osłabieniu pod wpływem niedoborów witaminy D, która ma kluczowy wpływ na ochronę organizmu przed wirusami. W okresie letnim jest ona syntetyzowana pod wpływem słońca, dzięki czemu nawet nieduża ekspozycja na światło wystarcza dla utrzymania tego składnika na odpowiednim poziomie. Jesienią i zimą zapotrzebowanie organizmu na witaminę D wzrasta, ponieważ zgromadzone wcześniej zapasy ulegają wyczerpaniu. W okresie tym zalecana jest suplementacja, a osobom powyżej 65. roku życia nawet przez cały rok. Witamina D ma znaczenie nie tylko ze względu na odporność, ponieważ odpowiada również za prawidłową mineralizację kości, pracę układu nerwowego czy działanie mięśni. Odpowiednią ilość jej jednostek muszą przyjmować także dzieci. Pomoc w takiej sytuacji może zapewnić pediatra online, który jest w stanie ustalić optymalne dawkowanie podczas e-konsultacji.